Sevas Kodit Oy

Luotto­toimittaja pitää ilmastointi­kanavat puhtaana

Seinäjoen suurin asuntorakennuttaja ja asuntojen vuokraaja, Sevas Kodit Oy on jo pitkään luottanut Lakeuden Sisäilmamestareihin, joka huolehtii noin 3 300 asunnon ilmastointikanavista. Viitisen vuotta voimassa ollut puitesopimus ja vakiintuneet käytännöt tekevät yhteistyöstä helppoa.

Meillä määritellään joka vuosi talousarviossa kiinteistöt, jossa toteutetaan ilmastointikanavien puhdistus. Työlista menee Lakeuden Sisäilmamestareille, jotka hoitavat asian itsenäisesti kuntoon, Sevaksen kiinteistöpäällikkö Ville Viitala selvittää.

Ilmastointikanavien puhdistamisen lisäksi Lakeuden Sisäilmamestareiden ammattilaiset tekevät ennakoivaa huoltoa ja reagoivat tarpeen mukaan myös erikoistilanteisiin. Viitala on tyytyväinen, että voi tilata kaiken ilmanvaihtoon liittyvän palvelun yhdestä osoitteesta.

Tilaajan kannalta on tärkeää, että kanavat on puhtaita ja asukkaat ovat tietoisia tulevista toimenpiteistä,  hän linjaa.

Sevaksen kiinteistöpäällikkö Ville Viitala

LÄHTÖKOHDAT

Puhdistus- ja huoltotöiden lähtökohtana oli annettu tarjous koskien kiinteistön puhdistustöitä sekä mittaus ja säätötöitä joita ei ollut taloyhtiöön aikaisemmin suoritettu.

ILMENNEET TARPEET

Välittömästi puhdistus- ja huoltotöiden aloituksessa havaittiin merkittäviä vikoja ja puutteita koskien ilmanvaihtojärjestelmän puhtautta ja järjestelmän toimintaa. Kiinteistön ilmanvaihtojärjestelmässä havaittiin mm. rikkoutuneita villaeristeitä päätelaitteissa sekä ilmanvaihtokojeissa, jotka ”luovuttivat” villakuituja kiinteistön sisäilmaan tuloilmakanaviston kautta. Myös päätelaitteiden useita palopeltejä havaittiin lauenneiksi mikä oli estänyt kyseisten huoneistojen ilmanvaihdon kokonaan. Huolto ja saneeraustarpeita lisäsi entisestään ilmamääriltään alimitoitetut ilmanvaihtokojeet sekä vuotavat päätelaitteiden tiivisteet.

RATKAISUT JA HYÖDYT

Ilmenneiden tarpeiden perusteella kohteen ilmanvaihtojärjestelmään päädyttiin tekemään kattava sisäilmasaneeraus, joka kattoi mm. ilmanvaihtokojeiden ja päätelaitteiden kuitukorjauksen Dacron kuitukorjauksella sekä äänenvaimentimien pinnoituksen Grafoseal pölynsidontapinnoituksella. Kiinteistön kolmos- ja neloskerrosta palvelevan ilmanvaihtokojeen sähkömoottorit vaihdettiin tehokkaampiin vaaditun ilmanvaihdon takaamiseksi huoneistoissa. Illmanvaihtokojeet varustettiin myös uusilla suodatinkiskoilla suodattimien tiiveyden varmistamiseksi.

Välittömästi puhdistus- ja huoltotöiden aloituksessa havaittiin merkittäviä vikoja ja puutteita koskien ilmanvaihtojärjestelmän puhtautta ja järjestelmän toimintaa.